web tasarım

Web Tasarım Nasıl Yapılmalıdır?

Web sitesi nasıl yapılır / web tasarım nasıl olmalıdır gibi sorular özellikle bu işlere yeni yeni merak sarmış kişilerin aklına sıkça gelmektedir.  Hatta boyutu bir adım daha ileriye taşıyıp web site yaparak nasıl para kazanılır sorusu dahi ilk sıralarda yerini alır akıllarda. Yıl göstergesi 2020’yi gösterdiğine göre artık bazı şeylerin de değişmesi ve fonksiyonlu hale gelmesi kaçınılmazdır.

Mesela bizler, Sublimetext3, Atom, Notepad++ gibi kod editörlerinin (IDE) dahi olmadığı, sürükle-bırak tarzı web sitesi yapma araçlarının daha keşfedilmediği o yıllarda sadece bilinen not defterine bazı komutlar yazmaya çalışarak web site yaptığımız o günleri hiç unutamayız… O zaman biraz gelişmelere bakalım ve aşağıdaki başlıklarda 5 adımda artık web sitelerinin nasıl yapılması gerektiğini irdeleyelim:

web tasarım

 

    1. Öncelikle Bir Taslak Çalışma Olmalı, Projeyi Kağıda Dökün

Çok iyi tespit edilmeli, bir web sitesi ne için yapılıyor? Ondan beklenenler nedir? Bir şirketin kurumsal bir sitesi mi olacak, bir firmanın ürünlerini satışa çıkaracağı e-ticaret platformu mu olacak yoksa bir haber sitesi mi olacak? Bir form aracılığı ile de olabilir uzaktan bağlantıyla da sitenin sahibinden bazı bilgileri alabilirsiniz.  Aldığınız bu bilgilerle aslında web tasarımının nasıl yapılacağı konusunda çatıyı planladığınız, şimdi onu kağıda dökerek temeli oluşturun… Sitenin neresinde ne olmalı? Sketch şeklinde de olabilir, çizin, yerleştirin. Bu size inanın çok lazım olacak sonraki günlerde.

     2. Kullanacağınız Alt Yapıyı Tespit Edin ve Süreyi Planlayın

Sadece sergilenen sabit bir site mi (Statik) olacak? Yoksa sık sık bilgilerinin kullanıcısı (Müşteriniz) tarafından güncellenmesi gereken bir site mi olacak, arka planda sürekli çalışması gereken komutlar olacak mı? Bu gibi hususları da değerlendirerek kodlama/platform alt yapınız belirlemelisiniz. Mesela HTML5 teknolojisi kullanarak CSS3 ile görselleştirilmiş bir site ve arka planda PHP mi ASP mi, hangisi seçilecek ise yönetim paneli kodlanmış bir site olabilir. Bundan dolayı asp veya php, en azından bunlardan hangisine karar vereceğinizi netleştirmeniz gereklidir. Zira bu husus seçeceğiniz hosting hizmetinizi de belirleyecektir. (asp sistemler windows hostlarda, php sistemler linux hostlarda çalışsa da artık her ikisini de çalıştıran multiplatform hostingler yerini almaya başlamıştır. – Not: Biz tavsiye etmiyoruz şuan için multiplatform hostingleri-)

  3. Alan Adını Belirleyin ve Bir Hosting Seçin

İlginizi Çekebilir >>   HES Kodu Kontrolü Yapılamadı Hatası ve Çözümü

Web sitenizin anahtarı pozisyonunda olan ilk münasebeti sağlayacak olan alan adınızı (müşteri onayıyla mutlaka) doğru seçmeniz çok önemlidir. Diğer adı domain de olan alan adını seçerken içinde mümkünse Türkçe karakter barındırmayan (Tercih edilendir), sitenin içeriğiyle ilgili bir anahtar kelimeyi barındırabilecek, kelimeler arasında tire (-) kullanılmayan, seo açısından da mümkünse 15 karakteri geçmeyen özgün bir alan adı seçilmelidir. https://www.namecheckr.com/ sitesi alan adlarının kullanılıp kullanılmadığı konusunda, sosyal medya da dahil olmak üzere size rehberlik edebilir.

Hosting konusunda gelince, yukarıda bahsettiğimiz gibi alt yapınıza uygun bir hosting seçilmeli ve gereksiz/fazla özelliklere boşuna ödeme ortaya çıkartmamalıdır. Örneğin, çok fazla trafik beklentisi olmayacak bir site olacaksa en azından 1 Gb. alanla dahi başlayabilirsiniz. Kaldı ki ihtiyacınız olduğu takdirde farkını ödeyerek mutlaka bir üst pakete de geçebilirsiniz. Ama en önemlisi, online süresi dediğimiz ve kesintisizliği vurgulayan uptime oranında %99’un altına düşmediğini garanti eden, destek sistemi ile size her daim güvence veren ve duyulmuş bir firmayı tercih etmeniz tavsiye edilir.   

4. Kullanacağınız Renkleri ve Yazı Fontlarını, Görselleri Doğru Seçmelisiniz

Eğer bir işletmeye web sitesi yapılacaksa kurumsal renk temasına bağlı kalınmalı ve renk cümbüşü yaşatılmamalıdır. Aslında sadelik her zaman tercih nedenidir ama bazı web siteleri de görsel şölene bürünebilir. Örneğin bir ajansa web sitesi yapıyorsanız elbette içeriği biraz daha dikkat çekici ve hareketli olabilir. Ama unutulmamalıdır ki, ne kadar çok şatafat o kadar düşük site hızı! Ve arama motorları geç açılan, hızı düşük siteleri de pek sevmezler, sonlara atarlar.

Fontlar… En önemli konulardan birisidir, okunması kolay, tablet ve mobilde göze hitap eden, retina dostu ve uygun puntoda fontlar seçin. Mümkün oldukça alıntılamalar hariç italik (Eğri) font kullanmamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca içerikte kullanacağınız görseller mümkünse sizin tarafınızdan oluşturulmuş/çekilmiş özgün görseller olsun. Eğer bu mümkün değilse telif hakkına takılmayacağınız görselleri kullanmanızı tavsiye ederiz. (freepik vb.)

İlginizi Çekebilir >>   Wordpress Yorum Alanından URL Alanını Silmek

5. Projeyi Mutlaka Her Platformda Test Edin

Her şey tamam! Alan adı ve hosting alındı, tasarım bitti, görseller yerleştirildi, içerikler oluşturuldu, taslak müşteriye sunuldu. İşte burada her şey aslında bitmedi. Yazılımı mutlaka test edin. Sadece bir iki sayfa girip çıkmakla olmasın bu test. Cep telefonundan, tabletten, bilgisayardan her sayfasına tek tek girin ve aşağı doğru sona kadar girin. Her yeri inceleyin. Mümkünse bir arkadaşınıza da inceletin, yabancı bir gözle de o baksın. Kod hatası, div kayması vb. birşey var mı yok mu, son kez kontrol edin. Formların çalışıp çalışmadığını e-maillerin gelip gelmediğini, site hızını her bir yeri test edin. İçinize sindi ise şimdi teslim zamanı!

 

Bkz: Story Bilişim Çalışma Prensipleri

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Maalesef Spam Kontrolü